Home De graal
Onverklaarbaar
Inhoudsopgave
De graal in Tréhorenteuc
Henri Gillard
De deur is binnenin
De graal
Duitse krijgsgevangenen
Bron Barenton
Graallegendes
Onenne
Alle pagina's

Graallegendes

Op het volgende schilderij konden we geen datum ontdekken. Het stelt weer diverse scenes uit de graallegende voor. Op de achtergrond duidelijk het kerkje van Tréhorenteuc.

Ook de stenen zijn duidelijk herkenbaar. We zijn ze tegengekomen in de “vallei der valse minnaars”.

Vallei der valse minnaarsVallei der valse minnaars

GraallegendesGraallegendes

We zien een ingesloten Merlijn, die door zijn minnares Viviane betoverd is en gevangen wordt gehouden.

Op de voorgrond, de vrouw in het rood… is het Viviane of is het Morgane – de halfzuster van Arthur? Qua symboliek maakt het weinig uit. Morgana zette haar valse minnaars gevangen in deze vallei, net zoals Viviane Merlijn gevangen hield. Ze zouden daar voor eeuwig rondzwerven tot ze uiteindelijk door Lancelot bevrijd zouden worden. Het is een vallei waar je makkelijk kunt verdwalen, zegt men. Het hoge ijzergehalte in de rotsen zou een kompas onbetrouwbaar maken, maar met onze GPS hadden we daar weinig last van.

Morgane of Viviane spreekt de ridder (Gawain) aan. Als deze niet antwoord wordt hij veranderd in een dwerg (en wordt later weer normaal, als hij Viviane wél netjes begroet).

Ook ziet men de strijd tussen de twee draken, het schaakspel, waarnaar de ridder Walewijn op zoek ging en nog veel andere elementen uit de graallegende.

Het gerucht gaat dat de dorpsonderwijzeres model heeft gestaan voor de vrouw die in het rood is gekleed. 

Zoek op deze site

Boekenkast