Home De graal
Onverklaarbaar
Inhoudsopgave
De graal in Tréhorenteuc
Henri Gillard
De deur is binnenin
De graal
Duitse krijgsgevangenen
Bron Barenton
Graallegendes
Onenne
Alle pagina's

Duitse krijgsgevangen

Gillard heeft gebruik gemaakt van Duitse krijgsgevangen om zijn kerk te versieren. Op zich niet zo verwonderlijk omdat hij anders veel geld moest betalen voor het maatwerk dat hij verwachtte. De Duitse kunstenaars  Peter Wissdorf en Karl Rezabeck volgden zijn instructies letterlijk op in ruil voor het feit dat zij niet in de gevangenis hoefden te verblijven. Rezabeck vertelde later dat hij eigenlijk niets wist van mythologie, maar dat Gillard hem instrueerde en meenam naar de magische plekken in het omringende woud.

Naast de kruiswegstaties – waarover later meer – schilderde Rezabeck vier schilderijen die aan de voorzijde van de kerk (links en rechts van het altaar) zijn terug te vinden.

De eerste drie schilderijen beschrijven het graalverhaal. Eén schilderij valt op omdat het een copy is van een veel ouder schilderij, waarschijnlijk uit de 15e eeuw. Het laat zien hoe de graal verschijnt als koning Arthur met zijn ridders aan de ronde tafel zit. Op één van de stoelen staat dit ook vermeldt.

Verschijning van de graal (15e eeuw)Verschijning van de graal (15e eeuw) Copy RezabeckCopy Rezabeck

Met wat moeite kan men de letters “cop” onderscheiden met daaronder K. Rezabeck 1945. 

Zoek op deze site

Boekenkast