Home De graal
Onverklaarbaar
Inhoudsopgave
De graal in Tréhorenteuc
Henri Gillard
De deur is binnenin
De graal
Duitse krijgsgevangenen
Bron Barenton
Graallegendes
Onenne
Alle pagina's

Henri Gillard

Wat weten we van deze Abbé?

Hij is geboren in 1901 en overleed in 1979. Toen hij in Tréhorenteuc werd aangesteld werd hij priester van een vervallen kerk in een dorpje met nog geen 150 inwoners. In 1962 werd hij gedwongen deze kerk te verlaten, maar vanaf 1968 tot zijn dood mocht hij – op verzoek van de dorpelingen, bij wie hij populair was – terugkeren. Hij bleef de mensen inspireren tot zijn dood in 1979 en werd begraven in de kerk, die hij geheel volgens eigen inzichten had opgeknapt.

De reden van zijn gedwongen vertrek waren zijn denkbeelden, die duidelijk in de kerk zijn terug te vinden. Maar ook het gerucht dat hij een verhouding had met de plaatselijke onderwijzeres speelde een rol in zijn verbanning.

Overeenkomsten met Bérenger Saunière, de dorpspriester van Rennes le Château? In zekere mate wel. Maar Gillard is nooit rijk geworden en hoewel hij zeker ook mensen uit de esoterische wereld heeft gekend en ontvangen is hij altijd eenvoudig gebleven. Hij leefde zes dagen in de week op gesuikerd warm water met brood. Op zondag werd hij uitgenodigd om in het dorpscafé te eten. Het was zijn enige normale maaltijd in de week.

Zijn volledige inkomen stak hij in de restauratie van de kerk, tegenwoordig één van de meest bezochte kerkjes in Borcéliande. In 1999 maakte Mickaël Thomazo uit Ploërmel een beeld ter zijner gedachtenis. Dit beeld staat op een menhir voor de ingang van de kerk.



 

Zoek op deze site

Boekenkast