Home De graal
Onverklaarbaar
Inhoudsopgave
De graal in Tréhorenteuc
Henri Gillard
De deur is binnenin
De graal
Duitse krijgsgevangenen
Bron Barenton
Graallegendes
Onenne
Alle pagina's

De Bron Barenton

Een schilderij met de ondertekening REZ ’47 stelt een soort zandloper voor. De delen in het midden zijn een verwijzing naar de bron Barenton, die men kan terugvinden in het magische woud. Deze bron lijkt soms te koken omdat er bubbeltjes uit opstijgen, terwijl het water koud als ijs is.

Volgens de overlevering zou de dappere ridder Ywein hier een zwarte ridder hebben overwonnen. Op het bovenste deel giet hij water uit over een steen bij de bron, waardoor noodweer ontstaat. In de achtergrond ziet men de zwarte ridder verschijnen. Hij wil wraak omdat de storm zijn landerijen heeft beschadigd. Daarachter staat de vrouw van de zwarte ridder. Ywein zou verliefd op haar worden en met haar huwen nadat hij de zwarte ridder heeft verslagen.

Het onderste deel stelt een gevecht tussen de ridders voor. Aan de wapenrusting te zien is het echter niet vanzelfsprekend, dat dit het gevecht tussen de zwarte ridder en Ywein is. Mogelijk is het een andere episode uit de graallegende, dat natuurlijk bol staat van de gevechten om de één of andere schone jonkvrouw.

TovenaarTovenaarDe tovenaar aan de linkerzijde draagt een aantal tekens van de dierenriem op zijn gewaad. Boeiend detail is dat het gouden kruis op de tafel is omgevallen. Het is sowieso interessant deze figuur te bestuderen. Prominent zijn de zes- én de achtpuntige sterren aanwezig. Is het de tovenaar uit het tarotspel of stelt deze figuur Merlijn voor?

De andere zijde stelt een slapende jongeling voor met op de achtergrond een vrouw met een witte slang in haar handen. 

Zoek op deze site

Boekenkast