Home De graal
Onverklaarbaar
Inhoudsopgave
De graal in Tréhorenteuc
Henri Gillard
De deur is binnenin
De graal
Duitse krijgsgevangenen
Bron Barenton
Graallegendes
Onenne
Alle pagina's

De graal in Tréhorenteuc

Het bos van Paimpont in Bretagne is beter bekend als het woud van Brocéliande. In dit magische woud treft men plekken aan, die ons herinneren aan koning Arthur en de tovenaar Merlijn. Tegenwoordig vormt dit – helaas een beetje platgetreden – bos, het decor voor de spirituele mens die via eeuwenoude eikenbomen en geplunderde dolmens contact zoeken met hun mythologische voorouders.

Dit is de plek van de graalverhalen.

De man die het graalverhaal in verband bracht met het christendom was Abbé Gillard, die tussen 1942 en 1962 de pastoor was in Tréhorenteuc.

Toen wij in de zomer van 2012 min of meer per ongeluk in het kerkje van Tréhorenteuc terecht kwamen, wisten we niets van deze enigmatische priester. We verwonderde ons slechts over de vreemde voorstellingen van de glas in lood ramen, de bizarre voorstellingen op de kruiswegstaties en de schilderijen die betrekking hadden op koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. We herkenden het kruis van Jeruzalem en verwonderden ons over het vreemde beeldje van Michael, die de duivel, in de vorm van een monster, geketend had en in zijn andere hand een beker hield.

Het kerkje staat bekend als de graalkerk. Voor de frans sprekenden zijn er rondleidingen en de rest van ons moeten het doen met de eigen kennis van de graalverhalen.

In april 2012 schreef Filip Coppens een interessant artikel over deze kerk en zijn priester. Dat ontdekten we toen we – teruggekomen in ons gehuurde huis – het internet afzochten naar informatie over deze vreemde plek. Zijn verhaal was grotendeels gebaseerd op het boekje “l’Abbé Henri Gillard, Recteur de Tréhorenteuc”, een boekje dat inmiddels ook door ons is aangeschaft. 

Zoek op deze site

Boekenkast