Home Graancirkels Mysterieuze sneeuwcirkels

Sneeuwcirkels op het ijs

10.02.2012 11:50

Sneeuwcirkel ArnhemSneeuwcirkel ArnhemIn de omgeving Arnhem en Wageningen werden de afgelopen dagen door diverse mensen sneeuwcirkels op het (natuur)ijs waargenomen. Een hele strakke cirkel van sneeuw op een dikke, solide laag natuurijs. De eerste ingeving bij het zien van het verschijnsel is natuurlijk dat het een grap is. Maar dan rijst de vraag, hoe hebben ze dit dan voor elkaar gekregen? De cirkels zijn zo mooi rond, dat is bijna onmogelijk om met de hand of wat dan ook voor elkaar te krijgen. Allerlei theorieën stroomden binnen en uiteindelijk kwam het antwoord op tafel; het zijn hoogstwaarschijnlijk resonantiepatronen van laagfrequente trillingen.

De afgelopen dagen beleefden we in Nederland een toch wel bijzondere koudegolf, ofwel een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens 5 ijsdagen met maximumtemperaturen lager dan 0,0 graden, waarvan op minstens 3 dagen de minimumtemperatuur ook lager is dan -10,0 graden. De koudegolf duurde 10 dagen en kwam donderdagmiddag tot een einde. In De Bilt kwam de temperatuur net na drieën namelijk een halve graad boven nul uit. 

In het hele land is er volop natuurijs aanwezig en wordt er volop geschaatst, maar afgelopen vrijdag viel er landelijk ook wat sneeuw. De verschillen waren van plaats tot plaats groot met nog geen centimeter sneeuw langs de grens met Duitsland tot 15 centimeter in Lelystad. In de regio Arnhem en Wageningen viel ten tijde 2 tot 4 centimeter. Het was bovendien hele luchtige sneeuw. Er was bij wijze van spreken nog geen sneeuwbal van te maken, want het plakte totaal niet. Ook de sneeuw op de voorruit van de auto veegde je er met gemak af.

Meerdere cirkels in de sneeuwMeerdere cirkels in de sneeuwSneeuwcirkels
Ook in het Openlucht Museum in Arnhem was zo’n dun laagje ‘poedersneeuw’ op het ijs op één van de aanwezige vijvers gevallen. Het oogde juist daar erg mooi in het rustieke plaatje van ‘Oud-Nederland’. Ondanks de kou werd er met o.a. tractoren het nodige onderhoud aan het museum gepleegd en toen viel een medewerker ineens de sneeuwcirkels op. Op een kleine vijver lag één volledige sneeuwcirkel en daarnaast nog 2 halve. Voetstappen zouden op het ijs natuurlijk niet te zien zijn geweest, dus zoals eerder beschreven, gingen we al snel uit van een grap. Hoe zouden ze echter de cirkel zo mooi rond hebben gekregen en de rand van sneeuw die er omheen lag zo mooi verdeeld? Een raadsel. 

Sneeuwcirkels een groot mysterieSneeuwcirkels een groot mysterieDe dag nadat de foto’s binnen waren gekomen, volgden echter meerdere foto’s van mensen die de cirkels hadden waargenomen, onder wie ook de zoon van een collega. Toch moest hier dus iets speciaals aan de hand zijn en dat bleek. Na wat meer onderzoek kwam al snel aan het licht dat de cirkels hoogstwaarschijnlijk door laagfrequente trillingen zijn ontstaan.

LFg
Lage frequentietonen planten zich goed en ver voort via de lucht en kunnen worden veroorzaakt door apparatuur of installaties zoals verwarmingspompen, zwaar vrachtverkeer (waaronder ook tractoren), windmolens en op nog vele andere manieren, maar lage frequentie tonen, ofwel LFg, worden ook gemakkelijk doorgegeven via de grond en materie, door bijvoorbeeld waterzuivering, rioolpompen en gastransport. Het laagfrequente geluid kan op meerdere manieren worden waargenomen en één van die manieren is door trillingen.

Het ijs functioneert eigenlijk als een soort van klankkast, bij het schaatsen hoor je het ijs ook zingen. Het ijs reageert daardoor ook op trillingen waar het aan bloot gesteld wordt. Door de trilling van bijvoorbeeld de tractormotor, de nabij staande windmolens of andere objecten of machines die een sonore toon verspreiden is dus heel waarschijnlijk de hele dunne en lichte sneeuw op het ijs gaan verschuiven en uit onderzoek blijkt dat door deze trillingen heel gemakkelijk cirkels of andere patronen ontstaan. Het is dus een wisselwerking van het ijs dat in trilling komt en het geluid dat de trilling veroorzaakt.

Bron: weer.nl

 

 

 

 

Zoek op deze site

Boekenkast