Een steengroeve of ???

Zoals gezegd wilden we ons onderzoek oppakken waar we vorig jaar waren geëindigd.
Jean liet mij toen wat bouwwerken zien die hij al in de zomer van 2010 had gevonden. En écht, dit was heel interessant!

Jean liet mij als eerste een vreemde constructie zien.
Wellicht was het een plek waar men vroeger stenen uithakte. In ieder geval waren er overal bijtelsporen.
Het geheel deed het meeste denken aan een steen met traptreden. De treden waren echter te smal. We kunnen ons ook voorstellen dat hierlangs een kunstmatige waterval heeft gelopen… Maar eigenlijk weten we het niet.

De stenen hebben duidelijk sporen van een beitel. Daaruit blijkt dat men delen heeft weggehakt. Ging het nu om de weggehakte stenen (was het een steengroeve?) of ging het over de vorm die over zou blijven? De trap lijkt uit te monden in een soort bassin. Het zou derhalve ook een soort kunstmatige waterval kunnen zijn.

De rots is verweerd en uitgesleten. Behalve de sporen die je aantreft omdat er “treden” zijn uitgehakt, is er sprake van rondingen en slijtage. Dit alles geeft de suggestie van hoge ouderdom.

Dit is de enige plek in de omgeving die dergelijke sporen heeft. Het doet (qua ouderdom) denken aan de plek, die we een jaar eerder hadden gevonden en destijds al op de site van Perillos is geplaatst. Ook daar is sprake van rechthoekige vormen en een bassin.

Steengroeve gevonden door Perillos-siteSteengroeve gevonden door Perillos-site

en het bassinen het bassin

 

Jean heeft geprobeerd om het bassin verder uit te graven. Dit levert niets op. Het is het einde van de rots en het lijkt niet dieper te gaan.

Hieronder de foto's uit 2010 en 2011.

Hoogte in relatie tot een mensHoogte in relatie tot een mensDetail Detail

Ronde vormenRonde vormenBassinBassin

 

Zoek op deze site

Boekenkast