Home Naar Santiago Nevers - Lourdes
Een Pelgrimsroute
Inhoudsopgave
Nevers
Moulin - Vichy
Vichy - Coudes
Coudes - La Chomette
La Chomette - Puy en Velay
Puy en Velay
Puy en Velay - Aumont Aubrac
Aumont Aubrac - Estaing
Decazeville – Bouzies
Naar Moissac en verder…
De laatste loodjes...
Alle pagina's

Nevers

9 juli 2010

De kop is er af na een nogal uitgebreide voorbereiding. Met ons drietjes in de auto naar Nevers, Marja en Hanneke met de auto naar Gourgues, alwaar Hanneke op ons zal wachten, en Marja met de trein terug naar Nevers, waar ik 2 dagen heb gezeten in afwachting van Marja.

Op 8 juni arriveerde Marja dus, precies op de afgesproken tijd. Die avond voorbereiden, inpakken en de laatste dingetjes regelen voor de fietstocht.

De hitte is enorm. De thermometer wijst al dagen een temperatuur van boven de 30 graden aan. We willen dus vroeg kilometers maken en ’s middags uitrusten.

Midden in de nacht begon het echter te onweren. Hierdoor gingen we iets later van start dan gepland.

De route is helemaal uitgezet via de Garmin en volgde in het begin de pelgrimsroute. Uiteraard zijn wij eigenwijs en hebben we een route uitgezet richting Puy en Velay. Dus na een km of wat verlieten we de uitgezette route en zakten verder af naar het zuiden. Het weer klaarde op en we hebben het de hele dag droog gehouden.

Onderweg troffen we nog een romaans kerkje. Heel bijzonder. Een oude crypte met voor-christelijke voorstellingen. Ik vond het prachtig!

Af en toe wees Garmin een onverharde route aan. Dat was niet helemaal de bedoeling.

Wat helemaal niet de bedoeling was dat Marja, geteisterd door paardenvliegen, weer een lekke band kreeg. De derde of vierde al in een periode van enkele weken.

Het  verwisselen van de band is inmiddels routine, maar voor Marja was het wel even de druppel.

In Moulins dus direct op zoek naar een fietsenmaker.

MariaMaria

Een uurtje later was Marja de trotse bezitter van 2 nieuwe buitenbanden. Ook is het lint van de velg  vervangen. Volgens de fietsenmaker was de buitenband eigenlijk te oud (!).

Natuurlijk toen even de kerken van Moulins bekeken. In een van de kerken is het beroemde triptiek van een meester van Moulins. Gesloten stelt het een grissaile voor van Maria Boodschap. Eenmaal geopend zagen we Maria op een maansikkel met allemaal engeltjes om haar heen. Links en rechts van haar, de opdrachtgevers: nazaten van het huis van Bourbons.

Uiteraard deed het me denken aan het Lam Gods van Van Eyck.

De zwarte Madonna van MoulinsDe zwarte Madonna van Moulins

Ook was er in dezelfde ruimte een zwarte madonna uit de 2e eeuw te zien. Ook heel bijzonder en wat mij betreft een bewijs dat ook hier een behoorlijke Maria Magdalena-Isis vereering was in het begin van het christendom.

We hebben een stempeltje gekregen en zijn vervolgens na nog een bezoek aan een kerk het stadje ingegaan. Water en bananen gehaald en vervolgens ergens wat gedronken en gegeten.

Al met al werd het toch een lange dag.

Nu zit ik in het hotel van Moulins te schrijven.

Het is inmiddels de volgende dag maar het regent en het onweert. We wachten dus even totdat het wat minder nat is. 

Zoek op deze site

Boekenkast