Home Naar Santiago
Pelgrimsroute
Inhoudsopgave
Naar Santiago
De voorbereiding
Achtergrond
Alle pagina's

Naar Santiago

Voor de verslagen:

Nevers - Lourdes

Saint Jean Pied de Port - Santiago

Misschien dat iedereen wel eens een plan maakt vanuit de gedachte dat er wel niets van terecht zal komen.

Dit ging in ieder geval op voor de tocht naar Santiago de Compostela. Er waren een aantal factoren waardoor ik oprecht geloofde dat het altijd bij een plan zou blijven:

a. Ik ben absoluut NIET sportief.

Met een iets te dikke buik hijs ik me weinig elegant op een fiets. Na twintig kilometer begint alles aan me te piepen en te kraken en ik had sinds m'n twintigste nooit meer een heuveltje befietst. Op mijn veertigste was ik al eigenaar van een electrische fiets en eigenlijk deed ik alles met de auto. Zelfs de boodschappen in de buurtwinkels... twee straten verderop.

b. Een vreemd maatje

Nee, Marja is niet vreemd (begin ik alvast voordat Hanneke (haar vriendin) mij op de vingers tikt), maar supersportief. Ze fietste de elfstedentocht en was al jaren lid van een fietsclub. Bij de keuring van de sportarts bleek ze de conditie van een dertigjarige te hebben. Hmmm... zo oud was ze vijfentwintig jaar geleden! De arts constateerde bij mij dat ik een goede gezondheid had, maar op welke leeftijd hij mijn conditie schatte heeft hij wijselijk niet verteld. Wel moest ik afvallen.

c. Het was een geintje!

Toen Marja en ik het een paar jaar geleden over een fietstocht naar Santiago de Compostela hadden en de afspraak maakte om er heen te fietsen, was ik nauwelijks serieus. Leeftijd, gewicht, conditie... allemaal in de rode zone. Enig pluspuntje was dat het me ondanks alles heel leuk leek.

Oeioei... het vertrek!Oeioei... het vertrek!

We besloten de tocht in vier etappes te doen.


De voorbereiding

Een beetje weinig geoefend voor deze derde etappe.

We hebben wel de route zorgvuldig uitgezet zodat we deze met behulp van de GPS kunnen volgen. Ook zijn de hotels al geboekt. We fietsen in het hoogseizoen en zijn van het type "iets luxueuzer pelgrim". Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken om na zo'n pijnlijke tocht ook nog in een tentje te moeten kruipen.

De gemiddelde lengte van een tocht is 70 kilometer. Het kan iets meer of minder zijn. In bergachtige omgeving is deze afstand wel fors. Maar met kortere etappes komen we nooit aan.

We beginnen in Saint Jean Pied de Port, één van de officiele startplaatsen aan de voet van de Pyreneeën. Dan volgen we de Camino Francés. Dit is de meest populaire en drukste route. Maar er is dan ook veel te zien.

Route(s) naar Santiago de CompostelaRoute(s) naar Santiago de Compostela


Achtergrond (van wikipedia)

Cathedraal Cathedraal De route die we volgen is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent.

Santiago de Compostella kon in de elfde eeuw niet alleen zo'n belangrijke bedevaartsplaats worden vanwege de wonderbaarlijke verhalen over de apostel Jakobus, maar ook omdat de Abdij van Cluny in de elfde eeuw de godsvredebeweging ging stimuleren die erop gericht was in West-Europa een grotere veiligheid te bewerkstelligen. Deze eerste kerkelijke vredesbeweging stimuleerde niet alleen giften aan kerken en kloosters, maar ook de bedevaarten naar Santiago en daarmee de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen. Tot in Spanje is daardoor de invloed van de architectuur van Cluny merkbaar. De betekenis van Cluny en de pelgrimages naar Santiago voor de reconquista tegen het islamitische Marokkaanse rijk in Zuid-Spanje is overigens beperkt. Verhalen over de heilige Jakobus en de strijd tegen de Moren dateren op zijn vroegst uit het einde van de elfde eeuw, als de grote trek al op gang gekomen is. De enkele afbeeldingen van Matamoros (de Morendoder), zoals te zien zijn in de kathedraal van Burgos dateren zelfs pas uit de 16e en 17e eeuw.

 

Zoek op deze site

Boekenkast