Home Het Philadelphia Experiment
Onverklaarbaar
Inhoudsopgave
Een vreemd experiment
Onzichtbaarheid
Getuigen
Bewijzen (?)
Alle pagina's

Een vreemd experiment

Naast de mysterieuze verdwijningen van schepen in de Bermuda Driehoek, is hetgeen wordt verteld over het Philadelphia Experiment, wel een van de meest bizarre verhalen die de ronde doet.

USS EldridgeUSS EldridgeHet begint allemaal in WO II, omdat talloze schepen het slachtoffer zijn van de Duitse U-boten. De Amerikaans marine raakt geïnteresseerd in een plan om een schip “onzichtbaar” te maken. Een soort “stealth” maar dan zou het apparaat niet alleen onzichtbaar voor de radar, maar ook voor het oog, moeten zijn. Men besluit deze technologie in 1943 uit te proberen op de USS Eldridge.

Het resultaat is dat het schip niet alleen onzichtbaar zou worden, het zou zich in de tijd verplaatst hebben en bij terugkeer zijn sommige bemanningsleden op een mysterieuze wijze geïntegreerd met het schip. Eén man is half begraven in het dek en een ander is verankerd aan de schoorsteen van het schip.
Overlevenden krijgen last van een fenomeen dat ‘freezing’ werd genoemd. Ze zouden zich maandenlang niet kunnen bewegen en soms ook tijdelijk van de aardbodem verdwijnen door te dematerialiseren.

Uiteraard doen de meeste mensen dit af als een “broodje aap” verhaal. Een dergelijk experiment zou onmogelijk zijn. De zogenaamde getuigen zijn fantasten en uiteraard is er geen enkel bewijs dat een dergelijk experiment heeft plaatsgevonden.

Of toch wel?


Onzichtbaarheid

Onderzoek naar onzichtbaarheid wordt al gedaan in de dertiger jaren. Men denkt dat onzichtbaarheid zou kunnen plaatsvinden door een krachtig elektrisch veld. In ieder geval wordt dit onderzoek in de jaren dertig van de universiteit van Chicago, naar Princeton’s Institute of Advanced Studies verplaatst. Pas in de jaren 40 krijgt het iets meer bekendheid en uiteindelijk wordt het in 1943 voor het eerst uitgeprobeerd op de USS Eldridge.

Bemanning USS Eldridge (Bron: Al Bielek site)Bemanning USS Eldridge (Bron: Al Bielek site)

Eén van de bemanningsleden was Al Bielek. Hij vertelt dat de eerste test in juli, en de laatste test in augustus 1943, heeft plaatsgevonden. Anderen noemen oktober van datzelfde jaar. In de logboeken van de USS Eldridge is hierover niets terug te vinden, maar logboeken kunnen achteraf worden veranderd. Temeer omdat het logboek van de gehele oorlogsperiode niet teruggevonden is, maar van deze periode juist wel.
Tesla CoilTesla Coil
Volgens de marine wordt het Philadelphia Experiment verward met andere proeven uit die tijd. Eenzelfde soort experiment vond plaats in de jaren vijftig. Men probeerde in die periode de USS Timmerman onzichtbaar te maken, hetgeen resulteerde in krachtige elektronische ontladingen. De flitsen waren imposant en de marine zegt dat dit experiment is verward met het verhaal van de USS Eldridge.
 


Getuigen

Carl Allan of Carlos AllendeCarl Allan of Carlos AllendeDe belangrijkste getuige is Carlos Miguele Allende, ook wel Carl Allen genoemd.
Zijn verhaal is bizar. Hij werkte op een ander schip dat in de buurt was om het experiment met de USS Eldridge te observeren.
Rond 1955 is een Dr Morris K. Jessup geïnteresseerd in het onverklaarbare. Allende schrijft hem wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar dit is zelfs voor Jessup te fantastisch om in zijn boek op te nemen. Hij schrijft een boek over UFO's, waarvan een exemplaar bij de geheime dienst terecht komt.
Dit exemplaar is voorzien van notities in de kantlijnen, waaruit blijkt dat iemand het boek goed heeft bestudeerd. Bovendien getuigen de opmerkingen van een bijzondere kennis over hetgeen Dr Jessup schrijft.
Men besluit aan Dr. Jessup te vragen of hij weet wie het boek van aantekening heeft voorzien. Hij herkent het handschrift van Allende. Dit is aanleiding om de oude brieven nog eens grondig te bestuderen. Helaas is Allende tegen die tijd onvindbaar.
Dr. Jessup pleegt in 1959 onverwacht zelfmoord en uiteraard zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat er sprake is van moord.

Na de dood van Dr. Jessup zou er nog een getuige verschijnen, Al Bielek. Op het moment van dit schrijven is Bielek nog steeds in leven. Hij heeft zijn verhaal meerdere malen verteld, onder andere op Coast to Coast Radio. Ook heeft hij een website over dit onderwerp.
Als men het verhaal van Allende al vreemd vindt, dan is het verhaal van Bielek al helemaal ongeloofwaardig.
Hij vertelt dat hij tijdens het experiment aan boord is en in de tijd heeft gereisd. Zijn eigenlijke naam Edward Cameron. Ik wil nu niet al te diep ingaan op zijn verhaal. Als je er meer van wilt weten kun je op zijn naam googlen. Opmerkelijk is dat Bielek zich pas dingen is gaan herinneren nadat hij een film heeft gezien over het Philadelphia experiment. Overigens is het een intelligente man en net zo min als we durven  in te staan voor zijn integriteit, willen we hem ook niet volledig afdoen als een pathologische leugenaar.

Een paar van zijn statements:
Albert EinsteinAlbert Einstein-    De techniek is van buitenaardse afkomst, maar de generator is uitgevonden door Thomas Henry Moray;
-    Albert Einstein, John von Neumann en Tesla waren betrokken bij het experiment;
-    Het principe achter het experiment is de “Unified field Theory” of wel de unificatietheorie, die alles met alles verenigt. Deze theorie zegt o.a. dat zwaartekracht en magnetische energie met elkaar verbonden zijn. Einstein was hier inderdaad mee bezig, maar zou de theorie nooit hebben kunnen bewijzen (of wellicht is het wel bewezen, maar wordt het nog geheim gehouden omdat via deze theorie allerlei onmogelijke dingen mogelijk worden – zoals wat er gebeurde met de USS Eldridge).
 


Bewijzen (?)

TeslaTeslaTja, kun je dit allemaal bewijzen?
De werkwijze zou zijn om twee “Tesla-coils” (electromagneten) op  het schip  te plaatsen. Dit soort experimenten zijn bewijsbaar en daadwerkelijk gedaan, getuige het experiment op de USS Zimmerman. De kracht die hierbij vrijkomt is sterker dan de zwaartekracht volgens Bielek. Wij hebben geen idee of het mogelijk is, maar sommige wetenschappelijke onderzoekers zeggen dat hetgeen Bielek hierover vermeldt theoretisch mogelijk is, alhoewel zijn beweringen niet gedetailleerd genoeg zijn om het daadwerkelijk uit te proberen.
Waarschijnlijk moet men denken aan technieken als HAARP om zijn verhaal aannemelijk te maken. Vooralsnog houden wij het erop dat het theoretisch mogelijk is, maar dat het experiment niet te reproduceren is.

Tijdens het experiment was er sprake van een groene mist rond de USS Eldridge. Hierover bestaan geen Groene mist rond EldridgeGroene mist rond Eldridgemisverstanden, dit punt wordt in het algemeen voor waar aangenomen. Ook het feit dat de Eldridge schade op heeft gelopen en na die tijd niet meer behoorlijk functioneerde wordt voor waar aangenomen. De effecten op de bemanning worden op verschillende manieren beschreven. Dat veel van hen psychische problemen krijgen klopt, maar dat sommige bij tijd en wijle onzichtbaar werden of konden bevriezen in de tijd is minder voor de hand liggend. Dit zijn effecten die Allende beschrijft in zijn brieven aan Jessup. Volgens zeggen zijn hier wel getuigen van. Het diepvries effect wordt ook wel het Zeeman effect genoemd. Uiteindelijk zijn alle bemanningsleden bij de marine weggegaan omdat het geestelijk niet meer aankonden.

Het Montauk projectHet Montauk projectHet Montauk project

Von Neumann, die nauw betrokken was bij het Philidelphia experiment, zou later onderzoek verrichten naar tijdreizen of het reizen tussen dimensies. Dit project staat bekend als het Montauk  of het Phoenix project. Op internet circuleren diverse verhalen van mensen die hierbij betrokken waren.

 

Zoek op deze site

Boekenkast