Home De rijkdom van een priester
Rennes le Château

Bérenger SaunièreBérenger SaunièreRijkdom van een priester

Het verhaal van Rennes le Chateau gaat over een priester die plotseling rijk is geworden.

In 1885 werd Bérenger Saunière pastoor van een onbeduidend dorpje, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Carcassonne. De pastorie en de kerk waren vervallen en Saunière wilde zo snel mogelijk beginnen met de restauratie.

Aan het eind van zijn leven had hij niet alleen de pastorie en de kerk verbouwd, maar hij had hele stukken van het dorp opgekocht en op naam van zijn huishoudster gezet. Er was nu sprake van een herenhuis, een prachtige tuin, omheind door een soort vestingsmuur met een bijpassende toren. Saunière ontvangt belangrijke bezoekers en er zijn rekeningen bewaard gebleven waaruit blijkt hoe gastvrij (en voornamelijk ook lux!) hij deze mensen ontving.

De priester sterft in 1917 en laat alles na aan zijn huishoudster, Marie Denarnaud.

Zij is nauwelijks is staat het landgoed te onderhouden en besluit het herenhuis te verhuren aan de familie Corbu. Deze familie maakt van de villa een soort hotel. Om gasten te trekken wordt het verhaal van de plotselinge rijkdom van Sauniere breed uitgemeten. Corbu vertelt dit verhaal zo vaak dat hij er zelfs een bandopname van heeft gemaakt. In het kort komt het erop neer dat Sauniere een schat had gevonden en dat zijn huishoudster het geheim mee heeft genomen in haar graf.

In de zestiger jaren wordt het verhaal opgepikt door een schrijver “Gerard De Sede”, die samen met een dubieus figuur (Pierre Plantard) een boek schrijft over een ”vervloekte schat”. In dit boek is onder andere sprake van geheimzinnige manuscripten.

De Engelse documentairemaker – Henri Lincoln – leest dit boek en besluit er een documentaire van te maken.

Vanaf dat moment was er niet alleen sprake van een mysterie; er was een hysterie geboren! Van over de hele wereld kwamen schatzoekers op het dorpje af. Er werd gegraven, gezocht en onderzocht. Het relatief simpele mysterie werd alleen maar groter, iedere onderzoeker leek wel iets onverklaarbaars toe te voegen aan het geheim van de priester. Toen bleek dat de beroemde schrijver “Dan Brown” refereerde aan dit mysterie in zijn boek “De Da Vinci Code” (2003) werd het kleine dorpje een toeristische attractie. Corbu was toen al lang overleden, maar zijn schoonzoon en dochter houden het mysterie levend. Ook Henry Lincoln woont nu in de omgeving van Rennes le Chateau en als je geluk hebt kun je de hedendaagse hoofdrolspelers ontmoeten in de tuin van Saunière.

Ook voor mij heeft dit mysterie een vreemde aantrekkingskracht.

Ieder jaar probeer ik wel een keer naar die omgeving te gaan. Samen met een vriend klim en klauter ik door de omringende heuvels. Elke keer vinden we wel iets bijzonders. Mysterieuze kruizen die in stenen zijn gegrift, oude Keltische bouwwerken en overwoekerde Visigotische torens. De omgeving werkt als een magneet, als ik er geweest ben wil ik zo snel mogelijk terug. Het gaat al lang niet meer om het vinden van een schat of een oeroud geheim. Voor mij is het een spirituele ervaring. Deze zoektocht is vergelijkbaar met een ontdekkingsreis door je eigen leven.

Het brengt je precies wat het je moet geven.

 

Zoek op deze site

Boekenkast